1. Розріжте курячі стегенця вздовж кістки, зберігаючи кістку. Таким чином, в
одній половині не буде кістки, а в іншій кістка залишиться.
2. Помістіть куряче м’ясо в миску, в якій воно буде маринуватись, додайте
суміш спецій до плову Біріані, та добре перемішайте.
3. Почистіть, поріжте на шматочки імбир та часник, в блендері перемеліть їх
разом до пастоподібного стану. Якщо потрібно, додайте декілька ложок
води, це дозволить поєднати все в однорідну масу.
4. Додайте білий йогурт, часниково-імбирну пасту в миску до стегенець та
добре перемішайте. Маринуйте м’ясо не меньше 2 годин, а краще залиште на
ніч в холодильнику.
5. Почистіть та поріжте 400г цибулі для фритюру на півкільця однакової
товщини, це дозволить рівномірно просмажити її. Смажена у фритюрі цибуля
буде одиним із шарів у плові.
6. На велику тарілку або деко викладіть 2-3 шари паперових рушників.
7. В глибокій пательні або жаростійкій каструлі нагрійте олію на сильному
вогні. Викладіть цибулю, та смажте до світло-коричневого кольору і
приємної хрусткості приблизно 20 хвилин.
8. Шумівкою швидко виберіть цибулю з олії на пательні, та викладіть тонким
шаром на паперові рушники. Розправте смажену цибулю так, щоб кожен
шматочок був відокремлений від іншого, використовуйте для цього дві
виделки.
9. Для соусу дрібно поріжте 350 г цибулі, та смажте до золотавого кольору
на великій пательні для плову. Добавте до цибулі томатну пасту та готуйте
ще 1 хвилину.
10. Викладіть на пательню до цибулі замариновані курячі стегенця разом з
маринадом. Смажте все разом 10 хвилин на сильному вогні. Добавте 150 мл
гарячої води, добре перемішайте, та готуйте ще 20 хвилин. Посипте стегенця
сумішю Гарам масала та перемішайте.
11. Попередньо промитий рис замочіть на 30 хвилин у холодній воді.
12. У великій каструлі закип’ятіть 3 літра води, додайте сіль, засипте рис,
дайте йому закипіти та варіть рис до напівготовності приблизно 4 хвилини.
Відкиньте рис на друшляк.
13. У невеликій чашці запарте нитки шафрану у гарячому молоці. Накрийте
чашку фольгою, щоб зберегти аромат шафрану.
14. Викладіть половину підготовленого рису на пательню зі стегенцями та
соусом.
15. Полийте шар викладеного рису частиною молока із шафраном, та
збризніть вміст пательні топленим маслом.
16. Викладіть на рис половину смаженої хрусткої цибулі, і посипте частиною
порізаної зелені кінзи та м’яти.
17. Викладіть зверху другу половину рису, полийте все молоком з шафраном
та збризніть топленим маслом. Викладіть другу частину цибулі у фритюрі на
рис, посипте кінзою та м’ятою.
18. Накрийте страву кришкою, та готуйте на повільному вогні приблизно 20
хвилин, протягом яких рис вбиратиме аромати та смаки карі, що знаходиться
під ним, і залишатиметься розсипчастим.
19. Викладаючи на таріль плов біріані, слідкуйте щоб сегменти жовтого рису,
білого рису, та соус карі не змішались. Використовуйте велику ложку на
довгій ручці.
Плов біріані смакує з салатом зі стиглих томатів, цибулі, кінзи та
заправкою з йогурту та м’яти.