1. Помийте та обсушіть паперовими рушниками баранячу лопатку з
кісткою. Якщо потрібно зріжте зайвий жир та плівки з м’яса. Щедро
натріть баранячу лопатку сіллю та сумішшю спецій для баранини.
2.Тонким гострим ножем зробіть близько 12 глибоких надрізів, але не
проколюйте м'ясо до нижної частини.
3. Зубчики часнику почистіть та поріжте у довжину. В надрізи у м’ясі
вкладіть часник та невеликі гілочки розмарину.
4. Баранину збризніть оливковою олією, та маринуйте 2-3 години
мінімум, або краще всю ніч у холодильнику.
5. Дві столові ложки олії добре нагрійте на пательні, та обсмажте
баранину з обох боків до коричневої скоринки.
6. Складіть обсмажене м'ясо до жаровні. Лимон розріжте на 3 частини,
видавіть сік на м’ясо, та добавте туди ж шматочки порізаних лимонів.
7. Цибулю поріжте на невеликі шматочки та обсмажте до золотистого
кольору на сковороді де смажилась баранина. Добавте на пательню з
цибулею цукор та смажте ще 1 хвилину.
8. Викладіть смажену цибулю до жаровні з м’ясом, залийте бульйоном
та білим вином або водою. Добавте в’ялені оливки.
9. Накрийте кришкою та запікайте 1,5 години у духовці при
температурі 180С. Додайте воду, якщо рідина випарувалась, інакше цибуля
та оливки можуть пригоріти.
10. Переверніть шматки баранини на інший бік, та готуйте ще одну
годину при температурі 180С.
11. Зніміть кришку з жаровні та готуйте баранячу лопатку ще 20-30
хвилин поки шкірка не стане хрусткою та рум’яною.
12. Вийміть з духовки та перекладіть баранину на теплу таріль для
подачі.
13. Процідіть соус в якому готовилась баранина, жир зверху акуратно
виберіть ложкою. Соус подавайте до страви.
Баранина по-грецькі чудово смакує з хрусткою смаженою картоплею.